Μια μέλισσα, όχι μόνο τον Αύγουστο

 
Η Δήμητρα και η Άννα, κατά τη συνέντευξη
Η Πάτμος είναι ένα νησί τριών χιλιάδων κατοίκων.

Η Δήμητρα Παιταρίδη, δημιουργός χειροποίητων κοσμημάτων, εγκαταστάθηκε σε αυτό το 2012. Γραφίστας στις σπουδές και στην ιδιότητα, αποφάσισε να αφήσει την επιτυχημένη οικογενειακή επιχείρηση στην Αθήνα για να δημιουργήσει, από την αρχή, την ατομική, δική της. Τελικά και αυτό το εγχείρημα της, αποδεικνύεται οικογενειακή υπόθεση. Μαζί με τον σύζυγο της, Αντώνη Καρατζά, στήνουν το “Τουρλού”, στη Σκάλα της Πάτμου, μαγαζί/ατελιέ και γκαλερί των δημιουργιών της Δήμητρας.

Η Δήμητρα έχει επιμονή και εμμονή με τη λεπτομέρεια ( χωρίς να χάνει το όλον ) και το σωστό φινίρισμα. Τίποτα δεν φεύγει από τα χέρια της αν δεν είναι όπως πρέπει ή όπως το έχει φανταστεί στο μυαλό της. Τη θυμάμαι ακόμη από τα χρόνια της Σχολής (ΑΚΤΟ). Ανέκαθεν την ενδιέφερε η απόδοση μιας ιδέας στις τρεις διαστάσεις και η σωστή κατασκευή της όποιας 3D μακέτας ήταν πάντα ένα ατελείωτο εργοτάξιο, άπειρων εργατοωρών. Όταν όλων των υπολοίπων οι μακέτες κατέρρεαν λίγο μετά τη φωτογράφηση τους ( εντάξει, οι δικές μου ), πάντοτε ενταγμένες στο πλαίσιο κάποιας  εργασίας, της Δήμητρας μπορούσαν να σταθούν ως αυτόνομο εικαστικό έργο.



Στα κοσμήματα της υπάρχει αποκλειστικά προσωπική εμπλοκή και άπειρες εργατοώρες πάνω στην κάθε της δημιουργία. Ακόμη και τα στοιχεία ( χάντρες διαφόρων σχημάτων και σχεδίων ) που είναι κεραμικά, είναι φτιαγμένα, σχεδιασμένα, ψημένα και γυαλωμένα από την ίδια. Οι γνώστες ξέρουν τον κόπο της διαδικασίας αυτής.
Κλωστή, ύφασμα, ασήμι, κεραμικό, χαρτί, κοχύλια και ξύλα που ξεβράζει το κύμα είναι μερικά μόνο από τα υλικά που δουλεύει αυτά τα δύο χρόνια, όλα μαζί και ταυτοχρόνως η Δήμητρα.

Στο "Τουρλού", στη Σκάλα Πάτμου

Στις λίγες μέρες που παρακολούθησα από κοντά τον τρόπο εργασίας της –όταν δεν χάζευα τη θέα από το εργαστήρι – διαπίστωσα την εκπληκτική της ικανότητα να συγκεντρώνεται σε ό,τι κάνει, χωρίς να αποσπάται από την πληθώρα των χρωμάτων και ανολοκλήρωτων ιδεών/κοσμημάτων που την περιμένουν διάσπαρτα παντού.

 
Paper boat necklace






Στο 5Χ5 παιχνίδι ( 5 ερωτήσεις για 5 απαντήσεις ) που έστησε με την πιο φανατική της θαυμάστρια, απάντησε :

1. Είναι εύκολο να δημιουργείς κοσμήματα ;

Αναλόγως. Πρέπει να έχεις μιαν ιδέα και τα κατάλληλα υλικά.

2. Πόση ώρα σου παίρνει να φτιάξεις ένα κόσμημα;

Τα φτιάχνω ταυτόχρονα και δεν μπορώ να υπολογίσω.

3. Πώς νιώθεις κάθε φορά που τελειώνεις ένα κόσμημα;

Χαρούμενη, έχω ανυπομονησία για το επόμενο!

4. Ποιό προιόν σου πουλάει περισσότερο;

Τα χάρτινα ψάρια!

5. Αυτή η δουλειά σου έχει δώσει καινούριους φίλους;

Ναι. Κάνεις φίλους απ' όλο τον κόσμο και γνωρίζεις συνεχώς καινούρια άτομα.





 *More of "Tourlou"  here or at their etsy store.
 **Ευχαριστούμε την Άννα Μπότσου, που προετοίμασε τις ερωτήσεις και πήρε τη συνέντευξη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις