Ο μαγικός καθρέπτης του Άντερσεν





"... όσο πιο ψηλά ανέβαιναν, τόσο πιο πολύ ράγιζε ο καθρέφτης, και με δυσκολία πια τον κρατούσαν για να μη γίνει θρύψαλα..."

Για πολλά χρόνια πίστευα ότι Η Ιστορία του Σπασμένου Καθρέπτη και Η Βασίλισσα του Χιονιού ήταν δύο διαφορετικά παραμύθια. Ίσως γιατί τα είχα πρωτοδιαβάσει σε διασκευή-έκδοση για παιδιά και η έννοια "κεφάλαια" ήταν ακόμη άγνωστη σε μένα. Σε εκείνο το πρώτο βιβλίο, θυμάμαι ότι έλειπε παντελώς η εικονογράφηση. Από την πολύ χρήση, μιας και με τη φαντασία μου, δρασκέλιζα σχεδόν καθημερινά στη σοφίτα των δύο παιδιών, μου είχε σκιστεί το εξώφυλλο. 
Το παραμύθι λέει ότι τα μπαλκονάκια τους ήταν αντικριστά το ένα στο άλλο, όπως ακριβώς το δικό μου μπαλκονάκι ήταν κολλητά, δίπλα στο μπαλκονάκι της δικής μου καλύτερης φίλης. Κάπου ταυτιζόμουνα με τη δική τους φιλία, γιατί κάπως έτσι ήταν και η δική μου με τη Μαρία. Με μόνη διαφορά πως, ποτέ, ούτε σε εκείνη ούτε και σε μένα, δεν μας μπήκε κανένα από τα γυάλινα κομμάτια του Μαγικού Καθρέπτη στο μάτι.

"Μερικά θρύψαλα αυτού του απαίσιου καθρέφτη ακόμα πετούν στον αέρα και πολύ σύντομα θ' ακούσουμε γι αυτά."



Το παραμύθι αποτελείται από έξι ιστορίες και περιγράφουν το ταξίδι της Γκέρντας προς το παλάτι της Βασίλισσας του Χιονιού, οπού εκεί " ο Κέι σκάρωνε τις πιο παράξενες και σύνθετες εικόνες και στα μάτια του αυτές οι εικόνες ήταν τα πιο σπουδαία πράγματα του κόσμου. Συχνά έγραφε ολόκληρες λέξεις, αλλά υπήρχε μια λέξη που δεν μπορούσε ποτέ να σχηματίσει".




Ο καθρέπτης που θρυμματίζεται. Ο πάγος που σπάει. Το κρύο που είναι γαλάζιο. Μια απόμακρη βασίλισσα με παγωμένη καρδιά. Το έλκυθρο. Η βόλτα στο πολικό ψύχος. Η γυάλινη φυλακή. Ή μήπως, ξενοδοχείο από πάγο; Όλα εδώ είναι φως. Ή νερό. Κι όλα, στις άπειρες αποχρώσεις του ουρανού, όπως αυτός αντανακλάται στα πράγματα. Ρευστά ή μη.

Η Βασίλισσα του Χιονιού είναι μια ιστορία ενηλικίωσης.
Τίποτα πιο όμορφο από το παγωμένο γαλάζιο ή το εκτυφλωτικό λευκό όπως αποδίδεται στις εικονογραφήσεις του Vladyslav Yerko, στο κλασσικό παραμύθι του Hans Christian Andersen.

Άντερσεν. Συγγραφέας. Οπαδός της μικρής φόρμας, του διηγήματος. Της συμπυκνωμένης μαγείας που απελευθερώνεται στο μυαλό μας, σε δευτερόλεπτα. Παραμυθάς αλλά εντελώς αληθινός στο έργο του. Ολοκληρωμένος καλλιτέχνης που άγνωστο γιατί, οι σύγχρονοι μου επιμένουμε να τον κατηγοριοποιούμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. 

Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε βιβλίο του σε παιδιά, αποφύγετε τις διασκευές και προτιμήστε οπωσδήποτε κάτι με εξώφυλλο!




Στο κείμενο χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα και εικόνες από τη Βασίλισσα του Χιονιού, εκδόσεις Παπαδόπουλος, σε μετάφραση της Άννας Παπασταύρου και εικονογράφηση του Vladyslav Yerko.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις